Θερμοκήπια

Βαρύ το κλίμα στα θερμοκήπια


Θερμοκήπια

Υψηλά κόστη ενέργειας, έλλειψη εργατικών χεριών και περιορισμός διαθέσιμων κεφαλαίων, φέρνουν αυτό τον καιρό μεγάλες ανατροπές στον κλάδο των κηπευτικών.

Οι επιπτώσεις αναμένεται να γίνουν πιο ευδιάκριτες το επόμενο διάστημα, ειδικά όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, χάνεται ο έλεγχος στα ενεργειακά κόστη και βαραίνει ξανά απειλητικά το κόστος του χρήματος.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, το ενδιαφέρον των κεφαλαιούχων για επενδύσεις σε θερμοκήπια απασχολούσε καθημερινά τις σελίδες του οικονομικού Τύπου, κάτι που φαίνεται τώρα να υποχωρεί. Όσο οι τιμές σε όλες σχεδόν τις μορφές ενέργειας συνεχίζουν την αυξητική τους πορεία, η επιστροφή σε παραδοσιακές μορφές καλλιεργειών και τρόπων ανάπτυξης της παραγωγής καθίσταται και πάλι πιο ανταγωνιστική.

Όπως ήδη αναφέρθηκε πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια των ανατιμητικών τάσεων, ειδικά στην ενέργεια. Ωστόσο, οι αναθεωρήσεις στα επενδυτικά πλάνα κάποιων χαρτοφυλακίων είναι από τα πράγματα που έχουν τεθεί ήδη στο τραπέζι και θα επηρεάσουν ανάλογα τόσο τον σχεδιασμό των αναπτυξιακών προγραμμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διαμορφώσουν με τη σειρά τους οι τράπεζες.

Σίγουρα, τα επιχειρηματικά σχέδια που είχαν συνταχθεί με τις τιμές του φυσικού αερίου στο ¼ των σημερινών και την τιμή της κιλοβατώρας, τουλάχιστον στο μισό δεν βγαίνουν, όποια κι αν είναι το επόμενο διάστημα η τιμή της ντομάτας. Αντίθετα, αυτό το οποίο αναμένεται να συμβεί βραχυπρόθεσμα, ενδεχομένως και μεσοπρόθεσμα, θα είναι μια μετακίνηση της παραγωγής σε λιγότερο ενεργοβόρες εκμεταλλεύσεις, δηλαδή σε υπαίθρια μποστάνια και θερμοκήπια ελαφριού τύπου.

Ήδη η διαπραγματευτική θέση των παραγωγών με μονάδες αυτής της μορφής δείχνει να βελτιώνεται το τελευταίο διάστημα και να ανοίγουν κάποιες χαραμάδες για συζητήσεις ακόμα και με τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής, από τις οποίες τα τελευταία χρόνια ήταν κομμένοι. Βεβαίως, η μεταστροφή στον τρόπο παραγωγής δεν επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Η δαπάνη κατά στρέμμα που απαιτείται για μια αξιόλογη παραγωγή, ακόμα και σε υπαίθριες καλλιέργειες, είναι μεγάλη και τα διαθέσιμα κεφάλαια στις τάξεις των κλασικών αγροτών είναι σίγουρο ότι δεν περισσεύουν.

Με δεδομένο ότι δεν διαφαίνεται γρήγορα λύση στα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα που έχουν ανακύψει τον τελευταίο καιρό και ο πληθωρισμός θα κρατάει ψηλά τις τιμές στην ενέργεια αλλά και το κόστος του χρήματος, είναι βέβαιο ότι οι παραδοσιακοί καλλιεργητές που θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν τις νέες συνθήκες, θα βγουν και ωφελημένοι.

Πηγή: Agronews

12/7/2022

 1. Ενεργειακές υπηρεσίες και έργα
  1. Θερμότητα
  2. Τηλεμετρία καταναλώσεων
  3. Καύσιμο πέλλετ-Παραδόσεις πανελλαδικά
  4. Ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο από την PROTERGIA.- Εξ’αποστάσεως απλά και γρήγορα.
 2. Βιομηχανικός εξοπλισμός και μηχανήματα
 3. Υπηρεσίες
  1. Αποτιμήσεις εξοπλισμού/μηχανημάτων

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *