Υδραυλικοί: «Βουτιά» τζίρου ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις θέρμανσης με φυσικό αέριο


Υδραυλικοί: «Βουτιά» τζίρου ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις θέρμανσης με φυσικό αέριο

Μεγάλη είναι η πτώση τζίρου στον κλάδο των υδραυλικών, ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις θέρμανσης με φυσικό αέριο όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (ΟΒΥΕ) Δημήτρης Βαργιάμης μιλώντας στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (eea.gr) σχετικά με τις επιπτώσεις της ακρίβειας στο κλάδο.

Επίσης, υπογράμμισε ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε συμβάσεις έργων που έχουν συνάψει την προηγούμενη χρονιά, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο πλήττεται ο κλάδος από την ενεργειακή κρίση και συνολικά από η ακρίβεια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κλάδος επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις ανατιμήσεις στα υλικά και στις πρώτες ύλες. Πολλές μικρές, αλλά και ατομικές επιχειρήσεις του κλάδου, είχαν κάνει έναν προγραμματισμό, ο οποίος δεν βγαίνει πλέον, σύμφωνα με τα σημερινά «οικονομικά δεδομένα της ακρίβειας», καθώς οι ανατιμήσεις σε υλικά και σε πρώτες ύλες αγγίζουν το 40%, σε σύγκριση με το 2020. Επιπλέον, επήλθαν και οι δυσβάσταχτες ανατιμήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα κίνησης που δημιούργησαν και συνεχίζουν ένα εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας. Όσον αφορά στο φυσικό αέριο το πρόβλημα δεν είναι προσωρινό, δυστυχώς θα αφορά και το μέλλον, διότι η τιμή του πλέον  είναι αποτρεπτική για τους καταναλωτές και συνέπεια αυτού να μην υπάρχει ζήτηση και κατ΄ επέκταση προσφορά. Στοιχεία από όλη τη χώρα σύμφωνα με πληροφόρηση μελών μας δείχνουν μεγάλη πτώση τζίρου ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις θέρμανσης με φυσικό αέριο».

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που προτείνει είπε «…δυστυχώς είμαστε στην εποχή των επιδοτήσεων. Αντιμετωπίζεται ένα παγκόσμιο, αλλά και Εθνικό πρόβλημα όπως η γενικευμένη ακρίβεια με τρόπο επιδερμικό και σίγουρα όχι αποτελεσματικό. Μια χώρα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι.

Καταρχήν, χρειάζεται άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά και μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα από 24% στο 13%, επίσης μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Πλήρης κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής άμεσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν ευρωπαϊκές παρεμβάσεις ιδιαίτερα όσον αφορά στο φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τις ΜΜΕ με συνεχείς ενισχύσεις – επιδοτήσεις γενναίες και ουσιαστικές που να μπορούν να καλύψουν έστω ένα μέρος του δυσθεώρητου κόστους, που καλούνται να καλύψουν χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Επίσης, πρέπει να θεσμοθετηθούν προγράμματα μείωσης του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να είναι ένα εξοικονομώ στην επιχείρηση. Επίσης η επιδότηση του ηλιακού θερμοσίφωνα επιβάλλεται  προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο η κατανάλωση ενέργειας από τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, που είναι η  πιο ενεργοβόρα συσκευή. Και δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων γίνετε στη  χώρα μας. Με μια τέτοια κίνηση εκτός από  την ουσιαστική μείωση κατανάλωσης ενέργειας, ενισχύουμε και την εγχώρια παραγωγή».

Δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών ανά πόλη – περιφέρεια

Σχετικά με τα άλλα προβλήματα, εκτός της ακρίβειας, που αντιμετωπίζει ο κλάδος όπως είπε είναι, διαχρονικά, η παραοικονομία και σημείωσε: «Χρειάζεται άμεσα, να υπάρξει μέριμνα – το έχουμε ζητήσει- για τη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών ανά πόλη – περιφέρεια, που να ελέγχει τη νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα σ΄ όλα τα τεχνικά αδειοδοτούμενα επαγγέλματα με τη συμμετοχή εκπροσώπων κλαδικών Ομοσπονδιών, Επιμελητηρίων, της περιφέρειας και του ΤΕΕ. Επίσης, τα νομοθετικά κενά του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το επάγγελμα είναι πάρα πολλά και χρήζουν άμεσης παρέμβασης από την Πολιτεία μέσα από  ουσιαστικό διάλογο.

Επίσης, ένα ακόμη βασικό πρόβλημα για τον κλάδο είναι το υποβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι ανάγκη να υπάρξει αναβάθμιση με ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις τόσο στο κομμάτι της παρεχόμενης γνώσης όσο και στη διαδικασία μετάδοσης της γνώσης δηλαδή στην εκπαιδευτική πλευρά, αυτή να επικεντρωθεί στις δεξιότητες και στο πρακτικό μέρος του επαγγέλματος με ουσιαστική και ελεγχόμενη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σε αυτό το τομέα σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν και τα Επιμελητήρια της χώρας όπως και στην αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων, κάτι που γίνεται και εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ε.Ε.».

Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα στην αγορά

«Η εικόνα στην αγορά γενικότερα,  αλλά και ειδικότερα στην αγορά των υδραυλικών εγκαταστάσεων είναι αποκαρδιωτική» όπως τόνισε και πρόσθεσε: «Η κοινωνία με το ζόρι βγάζει το μήνα, ενώ και η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση. Στον κλάδο μας σε σχέση με το 2019,  που υπήρχαν αντίστοιχα μετρήσιμα μεγέθη, υπάρχει πτώση περίπου 40%. Πάρα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε συμβάσεις έργων που έχουν συνάψει την προηγούμενη χρονιά, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση».

Πηγή: Reporter.gr
13/7/2022
 1. Ενεργειακές υπηρεσίες και έργα
  1. Θερμότητα
  2. Τηλεμετρία καταναλώσεων
  3. Καύσιμο πέλλετ-Παραδόσεις πανελλαδικά
  4. Ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο από την PROTERGIA.- Εξ’αποστάσεως απλά και γρήγορα.
 2. Βιομηχανικός εξοπλισμός και μηχανήματα
 3. Υπηρεσίες
  1. Αποτιμήσεις εξοπλισμού/μηχανημάτων

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *