Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου οι δύο ηγέτες συζήτησαν το φυσικό αέριο, το σιτάρι και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία αναφέρθηκε από τον Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ την Τρίτη.
«Στο μέτωπο της ενέργειας, εργαζόμαστε μαζί για τη χρήση των πόρων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Μπένετ.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε να παραμείνει ουδέτερη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Η επίσκεψη Ντράγκι στη Μέση Ανατολή συνδέεται με την επίσκεψή του στην Αλγερία τον Απρίλιο, η οποία κατέληξε στην υπογραφή συμφωνίας για αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου κατά 9 δισ. κυβικά μέτρα.
Στο Ισραήλ, στόχος είναι το Λεβιάθαν, ένα υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου 130 χιλιόμετρα από τη Χάιφα, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ζορ, στα σύνορα με την Αίγυπτο, που ανακάλυψε ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας Eni. Τα εκτιμώμενα αποθέματα στην περιοχή είναι περίπου 600 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
«Θέλουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο και να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση προς τους κλιματικούς στόχους που έχουμε θέσει», πρόσθεσε ο Ντράγκι.
Η αποστολή του Ντράγκι στο Ισραήλ αναμένεται επίσης να ξεπαγώσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed-Poseidon. Η σύνδεση, που αναμένεται να συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία, θα έχει διέξοδο στο Οτράντο της νοτιοανατολικής Ιταλίας. Αυτή η διαδρομή θα μπορεί να κατευθύνει νέες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία, αν και θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Πηγή: EURACTIV
15/6/2022