Σοβαρά προβλήματα στην αγορά προμήθειας ρεύματος


ΑΒΑΞ

Χθες στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του ομίλου Άβαξ, η εταιρεία έκανε την πρώτη επίσημη αναφορά στην διαδικασία που έχει εκκινήσει για πώληση της θυγατρικής της στον κλάδο προμήθειας ρεύματος, της εταιρείας Volterra.

Η τήρηση του κώδικα προμήθειας είχε ως επίπτωση την καθυστέρηση στην εναρμόνιση των χρεώσεων των πελατών, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στον Όμιλο.

Η μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών της Volterra και η άνοδος των τιμών αγοράς είχε ως επακόλουθο την εκτίναξη του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης σε επίπεδο το οποίο η Volterra αδυνατούσε να διαχειριστεί και χρειάστηκε σημαντική στήριξη από την μητρική Εταιρεία.

Εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε, η Εταιρεία έλαβε απόφαση αποεπένδυσης από την αγορά ενέργειας και τις δραστηριότητες της Volterra, συμπεριλαμβανομένων των κερδοφόρων θυγατρικών της στον χώρο των ΑΠΕ, προκειμένου να ενισχύσει την ρευστότητά της.

Η περίπτωση της Volterra δεν είναι η μόνη. Αρνητικά αποτελέσματα κατέγραψαν οι κλάδοι προμήθειας τριών εισηγμένων ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά: της ΔΕΗ, της Protergia και της Motor Oil.

Μόνο που στην περίπτωση των καθετοποιημένων αυτών εταιρειών, τα αρνητικά αποτελέσματα της προμήθειας αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη που καταγράφηκαν στον κλάδο της παραγωγής.

Αντίθετα για τις μη καθετοποιημένες εταιρείες που δεν έχουν δυνατότητα να αντισταθμίσουν μέσω της παραγωγής τις απώλειες της προμήθειας, όπως η Volterra τα προβλήματα είναι σοβαρότερα. Εκτιμάται δε, ότι εκτός από τη θυγατρική του ομίλου Άβαξ και άλλες εταιρείες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

Σημειώνεται ότι η Volterra διαθέτει μερίδιο αγοράς 2% και βρίσκεται στην έκτη θέση της αγοράς προμήθειας. Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες εβδομάδες έκαναν λόγο για αρκετές εταιρείες, τουλάχιστον 3, οι οποίες εμφανίζουν σημαντική αύξηση των οφειλών τους προς τους διαχειριστές της αγοράς, κάτι που αποτελεί ακόμη μια ένδειξη για τη στενότητα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες προμήθειας εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά.

Πηγή

28/4/2022

 1. Ενεργειακές υπηρεσίες και έργα
  1. Θερμότητα
  2. Τηλεμετρία καταναλώσεων
  3. Καύσιμο πέλλετ
  4. Ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο από την PROTERGIA.
 2. Βιομηχανικός εξοπλισμός και μηχανήματα
 3. Υπηρεσίες
  1. Αποτιμήσεις εξοπλισμού/μηχανημάτων

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *