Η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας δίνει παραδείγματα για εξοικονόμηση ενέργειας – Πώς θα έχουμε όφελος έως και €450 (πίνακας)
Εξοικονόμηση χρημάτων για τα νοικοκυριά, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, στήριξη στην Ουκρανία: τα οφέλη από τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη είναι πολλαπλά.

Η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (International Energy Agency/ΙΕΑ) , σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατήρτισαν ένα σύντομο οδηγό απλών βημάτων, με τα οποία μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας στη Γηραιά Ήπειρο.

Τα μέτρα παρουσιάστηκαν από τον εκτελεστικό διευθυντής της ΙΕΑ, Fatih Birol και τη γενική  διευθύντρια για την ενέργεια της Κομισιόν, Juul Jørgensen.

O Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ

Ακολουθώντας όλες τις προτάσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ, ένα τυπικό νοικοκυριό στην Ευρώπη μπορεί να μειώσει, κατά μέσο όρο, τον ενεργειακό του λογαριασμό κατά περίπου 450 ευρώ ετησίως. Αν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες ακολουθήσουν τις προτάσεις στο σπίτι και στη δουλειά τους, μπορούν να εξοικονομηθούν έως 220 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ετησίως- ποσότητα που γεμίζει 120 σούπερ τάνκερ- και περίπου 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, ποσότητα που είναι αρκετή για να ζεστάνει περίπου 20 εκατομμύρια σπίτια.

Η Juul Jørgensen, γενική διευθύντρια για την ενέργεια Ε. Επιτροπής

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:

– Ρυθμίστε το θερμοστάτη κατά ένα βαθμό

Η μέση θερμοκρασία καλοριφέρ στα σπίτια της ΕΕ είναι πάνω από τους 22 °C, όμως πολλοί μπορούν να ζήσουν άνετα στους 19 °C ή 20 °C. Κατεβάζοντας τον θερμοστάτη κατά μόλις 1°C θα εξοικονομήσετε περίπου το 7% της ενέργειας που χρησιμοποιείτε για θέρμανση. Για κάθε βαθμό που χαμηλώνετε τη θέρμανση, «κόβετε» τουλάχιστον 70 ευρώ από τον ετήσιο λογαριασμό. Εάν ζείτε σε κτίριο με κεντρικό σύστημα θέρμανσης, μπορείτε να συζητήσετε με γείτονες και διαχειριστές για τη δυνατότητα μείωσης της θερμοκρασίας του κοινόχρηστου λέβητα.
Εάν ρυθμίσετε το κλιματιστικό σας κατά 1 °C υψηλότερα, μειώνετε την ηλεκτρική ενέργεια που
χρησιμοποιείτε σχεδόν κατά 10%.

Μπορείτε επίσης να τροποποιήσετε τη θέρμανση/ ψύξη, όταν τα δωμάτια δεν χρησιμοποιούνται ή να την προσαρμόσετε ανάλογα με τον τύπο του δωματίου (για παράδειγμα, δεν χρειάζεται η ίδια θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρα και στο μπάνιο).

Η ρύθμιση του θερμοστάτη κάνει τη διαφορά σε όλους τους τύπους κτιρίων: εταιρείες και δημόσιοι φορείς πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής αυτού του μέτρου.

– Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του λέβητα

Σε πολλά σπίτια και χώρους εργασίας, οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις στους λέβητες μπορούν να προσαρμοστούν για αύξηση της απόδοσης και εξοικονόμηση έως και 8% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των χώρων και του νερού, εφόσον υπάρχει και μπόιλερ. Η σωστή ρύθμιση του λέβητα  μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 100 ευρώ κάθε χρόνο. Εάν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο ή ζητήστε συμβουλές κατά την ετήσια συντήρηση του λέβητα.

– Εργαστείτε από το σπίτι

Οι μετακινήσεις από και προς την εργασία «ευθύνονται» για περίπου το ένα τέταρτο της βενζίνης που καίνε τα αυτοκίνητα στην ΕE και η μέση μονή διαδρομή είναι περίπου 15 χιλιόμετρα. Ωστόσο, πάνω από το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να καλυφθεί από το σπίτι. Η τηλεργασία θα πρέπει να ενθαρρύνεται από τους εργοδότες. Δουλεύοντας από το σπίτι τρεις ημέρες την εβδομάδα θα μπορούσατε να μειώσετε τον λογαριασμό καυσίμων τουλάχιστον κατά 35 ευρώ το μήνα, ακόμη και αφού ληφθεί υπόψη η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι.

-Χρησιμοποιήστε το αυτοκίνητό σας πιο οικονομικά

Οι περισσότερες μετακινήσεις με αυτοκίνητο στην Ε. Ένωση γίνονται με έναν μόνο επιβάτη. Μοιράζοντας τις διαδρομές με γείτονες, φίλους ή συναδέλφους εξοικονομείτε καύσιμα και χρήματα.
Η ρύθμιση του κλιματιστικού του αυτοκινήτου σας κατά 3 °C θα βελτιώσει αμέσως την
κατανάλωση. Συνδυάζοντας αυτά τα δύο μέτρα, μπορείτε να εξοικονομήσετε περίπου 100 ευρώ το χρόνο.

– Μειώστε την ταχύτητά σας στους αυτοκινητόδρομους

Οι πολύ υψηλές ταχύτητες είναι κακές και για τον κινητήρα του και για την οικονομία καυσίμων. Το μέσο αυτοκίνητο στην Ε. Ένωση μετράει περίπου 13.000 χιλιόμετρα το χρόνο. Μειώνοντας τη μέση ταχύτητα στους αυτοκινητόδρομους κατά 10 χιλιόμετρα την ώρα, μπορείτε να μειώσετε το κόστος καυσίμων κατά περίπου 60 ευρώ το χρόνο.

– Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο στις μεγάλες πόλεις

Οι πόλεις πρέπει να προωθούν τις “Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο” και να το κάνουν συχνά. Οι Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο είναι ήδη ένα τακτικό πρόγραμμα σε πολλές πόλεις, όπως Βρυξέλλες, Εδιμβούργο, Μιλάνο, Παρίσι. Πάνω από 3.000 μικρές και μεγάλες πόλεις μετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας το 2021, η οποία προέβλεπε τουλάχιστον μια ημέρα χωρίς αυτοκίνητα. Αν ζείτε σε μεγάλη πόλη, αφήνοντας το αυτοκίνητό σας στο σπίτι κάθε Κυριακή μπορείτε να εξοικονομήσετε έως 100 ευρώ το χρόνο.

– Χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς

Εάν μπορείτε να μετακινηθείτε στη δουλειά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αξίζει να το κάνετε. Συνήθως υπάρχει πλεονάζουσα χωρητικότητα στα μέσα μεταφοράς σε διαφορετικές ώρες από τις ώρες αιχμής. Αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί, εάν οι εργοδότες επιτρέψουν ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική και η συμβολή του δημοσίου, που μπορεί να μειώσει το κόστος των εισιτηρίων σε λεωφορεία, μετρό και τραμ.

– Αφήστε το αεροπλάνο, πάρτε το τρένο

Για αποστάσεις κάτω των 1.000 χιλιομέτρων, τα τρένα υψηλής ταχύτητας παρέχουν μία εναλλακτική υψηλής ποιότητας. Σκεφτείτε να πάρετε τρένο αντί για αεροπλάνο όποτε είναι εφικτό και οικονομικά συμφέρον. Στα επαγγελματικά ταξίδια, οι εργοδότες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα ταξίδια με τρένο αντί για τις πτήσεις μικρών αποστάσεων  ή να επιλέξουν την ψηφιακή/ διαδικτυακή συμμετοχή σε επιχειρηματικές συναντήσεις.

Τα νυχτερινά τρένα είναι μια καλή επιλογή για τις μεγαλύτερες αποστάσεις και έχουν το πλεονέκτημα ότι κατανέμουν την κυκλοφορία σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Σύμφωνα με την υπάρχουσα σιδηροδρομική υποδομή υψηλής ταχύτητας, περίπου  5% των αεροπορικών ταξιδιών στην ΕΕ θα μπορούσε να γίνει με τρένο, τόσο για τα ταξίδια αναψυχής όσο και για τα επαγγελματικά.

Πηγή

1/7/2022

 1. Ενεργειακές υπηρεσίες και έργα
  1. Θερμότητα
  2. Τηλεμετρία καταναλώσεων
  3. Καύσιμο πέλλετ
  4. Ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο από την PROTERGIA.
 2. Βιομηχανικός εξοπλισμός και μηχανήματα
 3. Υπηρεσίες
  1. Αποτιμήσεις εξοπλισμού/μηχανημάτων

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *