Πώς πουλάμε την επιχείρηση, τα μηχανήματα και το αυτοκίνητό μας.


Ου μετανοείν, αλλά προνοείν χρη τον άνδρα τον σοφόν.

Επίχαρμος, 530-440 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής από την Κω

Επισκέφθηκα πρόσφατα έναν κύριο, άνω των 80, ο οποίος ενδιαφερόταν να πουλήσει μια γραμμή παραγωγής του πρώην εργοστασίου του. Παρά την ηλικία του, επρόκειτο για ένα δραστήριο επαγγελματία ο οποίος ήταν κι ο διευθύνων της παυθείσας πλέον οικογενειακής επιχείρησης, στην οποία απασχολούνταν τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Όλα τα λάθη που μπορούσαν να γίνουν έγιναν στην τελική διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης. Εν συντομία, μία οικογενειακή βιοτεχνία, με την παραίνεση του εγγονού, μετατράπηκε σε σύγχρονο εργοστάσιο με τις απαιτούμενες άδειες και παραγωγικές μηχανές κι εξοπλισμό. Με την καθοδήγηση του παππού οι πωλήσεις αυξάνονταν, με ένα υγιές λειτουργικό περιθώριο κέρδους.  Κάποια στιγμή όμως, ο εγγονός  βαρέθηκε κι αποφάσισε ότι ήθελε να ακολουθήσει την καρδιά του ακολουθώντας την αγαπημένη του σε άλλη πόλη, παρατώντας  την κούραση και τις ευθύνες του εργοστασίου.  Συγχρόνως, βρίσκει κι ένα πρόβλημα υγείας τον παππού και το αποτέλεσμα ήταν να αποφασίσουν οικογενειακώς να πουλήσουν το εργοστάσιο. Και το έκαναν, πουλώντας το ακίνητο πρώτα! Με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τα μηχανήματα σε αποθήκη, για να αδειάσουν το χώρο...  Εγώ έφτασα στην αποθήκη και είδα τις μηχανές παραγωγής στοιβαγμένες σε μία άκρη, ενώ ο ιδιοκτήτης μου περιέγραφε τις δυνατότητες τους και προσπαθούσε να τεκμηριώσει την αξία τους.

Ας αντιστοιχήσουμε την παραπάνω πραγματική περίπτωση με ένα επιβατηγό αυτοκίνητο κάτι με το οποίο είμαστε εξοικιωμένοι. Πότε θα έχει μεγαλύτερη αξία, όταν είνα σε κίνηση ή όταν είναι σταματημένο για μήνες; Όταν έχει ΚΤΕΟ σε ισχύ και τις πινακίδες του ή όταν δεν τα έχει; Όταν έχει τις απαιτούμενες συντηρήσεις σημειωμένες στο τηρούμενο βιβλιαράκι του οχήματος ή όχι; Όταν πωλείται ως αυτοκίνητο σε λειτουργία ή ως ανταλλακτικά;

Οι προφανείς απαντήσεις ισχύουν και για το παραπάνω εργοστάσιο.  Αντί να πουληθεί ως ενεργή επιχείρηση, με τους πελάτες της, με τις πωλήσεις και τα κέρδη της, με το προσωπικό να εργάζεται και τις παραγγελίες να εκτελούνται, όχι μόνο το εκποίησαν ως πάγιο, αλλά ούτε καν άφησαν τη γραμμή παραγωγής στο χώρο εργασίας της, αλλά την αποσυναρμολόγησαν, τη μετέφεραν και στοίβαξαν τα επιμέρους μηχανήματα σε αποθήκη!  Απαξίωσαν πλήρως και την επιχείρηση και τον παραγωγικό εξοπλισμό!

Προετοιμάστε την επιχείρηση σας και το βιομηχανικό εξοπλισμό σας έγκαιρα για την πώλησή τους, ώστε να πετύχετε το καλύτερο τελικό τίμημα.

Μηδέν της τύχης, αλλά πάντα της ευβουλίας και της προνοίας. Πλούταρχος, 47-120 μ.Χ., Αρχαίος Έλληνας ιστορικός. Μτφρ: τίποτα δεν εξαρτάται από την τύχη, αλλά όλα από την ορθή κρίση και την προνοητικότητα

Νίκος Στεργίου

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *