Ο δύσκολος φετινός χειμώνας: Πετρέλαιο, αέριο και εναλλακτικές λύσεις


Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ακόμη δύσκολο, ενεργειακά, χειμώνα. Η Ευρώπη τον υποδέχεται με μπρεντ γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι και φυσικό αέριο σταθερά καρφωμένο λίγο πιό κάτω από τα  40 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στην Ελλάδα, έχουμε νέα δεδομένα για τη θέρμανση καθώς μπαίνει τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, όπως πέρυσι, τουλάχιστον όχι με πόρους του προϋπολογισμού, δεν προβλέπεται οριζόντια ενίσχυση στο φυσικό αέριο, ενώ από τον Ιανουάριο τελειώνει και η οριζόντια στήριξη στο ρεύμα. Τόσο για δημοσιονομικούς λόγους, όσο και γιατί το προτάσσει επιτακτικά το Eurogroup και η ΕΚΤ που ζητά να μπει τέλος στα μέτρα στήριξης, τα οποία όπως υποστηρίζει, ακυρώνουν την προσπάθεια της να μειώσει τον πληθωρισμό, ο προϋπολογισμός ρίχνει αλλού το βάρος του.

Η γενικότερη εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα ειδικό αποθεματικό στον προϋπολογισμό του 2024 απέναντι σε τυχόν μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις.

Και οι τιμές;

Αυτές, με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις θα διαμορφωθούν για το πετρέλαιο θέρμανσης σε ένα μεσοσταθμικό εύρος τιμών από 1,50 ως 1,60 ευρώ το λίτρο.

Αν ληφθεί υπόψη ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πέρσι, χωρίς την επιδότηση στην αντλία των 0,20 ευρώ ανά λίτρο, διαμορφωνόταν σε ένα εύρος από 1,20 ως 1,40 ευρώ, προκύπτει ότι η μέση αύξηση του ενεργειακού κόστους για τη θέρμανση ανέρχεται κατά έσον όρο στο 20%.

Βέβαια, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα,  και φέτος θα δοθεί στους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα διαμορφώνεται από 120 ως 700 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία εισοδήματος, τον τόπο κατοικίας, την οικογενειακή κατάσταση κλπ, με τους ίδιους όρους, όπως και πέρσι. Θα υπάρξουν κάποιες μικρές αλλαγές επί τω βελτίω στις κλίμακες εισοδήματος που αφορούν στον αριθμό των παιδιών κάθε οικογένειας.

Πηγή: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες

Οι τιμές του φυσικού αερίου, φέτος, αναμένεται να είναι φθηνότερες από αυτές του πετρελαίου, σε περίπτωση, βέβαια, που δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη. Παρά το γεγονός των υψηλών τιμών, απόρροια του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας το φυσικό αέριο την χειμερινή περίοδο από τον Οκτώβριο του 2022 ως και τον Απρίλιο του 2023 αποδείχθηκε ως η πιο ανταγωνιστική λύση, καθώς, μεσοσταθμικά, το κόστος για τα νοικοκυριά στο κομμάτι της θέρμανσης ήταν κατά 14% πιό κάτω από αυτό του πετρελαίου. Μέχρι στιγμής για το φυσικό αέριο δεν προβλέπεται οριζόντια επιδότηση για θέρμανση, καθώς η τιμή ναι μεν δεν κατεβαίνει αλλά παραμένει σταθερά λίγο πιό κάτω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, με την τιμή λιανικής να μην υπερβαίνει τα 8 λεπτά.

Εκτός βέβαια από τις δυο βασικές μορφές θέρμανσης κεντρικής ή αυτόνομης με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, τα νοικοκυριά μπορεί να επιλέξουν και άλλους εναλλακτικούς τρόπους με συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως ανέφεραν στο Liberal οι αρμόδιοι του τμήματος οικιακών συσκευών του Public Group, σήμερα, με τις εξελίξεις της τεχνολογίας και τις προσπάθειες που γίνονται για όλο και πιό χαμηλές καταναλώσεις στις συσκευές με ταυτόχρονη βελτίωση της απόδοσης, η πιο οικονομική λύση θέρμανσης είναι τα κλιματιστικά, καθώς είναι  το μέσο θέρμανσης με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων-ρεύματος.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, μετά την επικείμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, τα κλιματιστικά είναι μια λύση που θα πρέπει να μελετήσουν οι καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους τα χρησιμοποιούν μόνο για ψύξη,  προκειμένου να έχουν ένα ζεστό σπίτι με τον πιο οικονομικό τρόπο.

Βεβαίως, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Public Group, στην αγορά διατίθενται και άλλες πολλές εναλλακτικές λύσεις, φθηνότερες, όπως τα καλοριφέρ λαδιού, τα καλοριφέρ micathermic που παράγουν θερμότητα από υπέρυθρη ακτινοβολία, οι  θερμοπομποί, οι σόμπες χαλαζία και άλλα. Όμως όλες αυτές οι συσκευές είναι πιό ενεργοβόρες συγκρινόμενες με τα κλιματιστικά που είναι η πιο οικονομική εναλλακτική μορφή θέρμανσης.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν,  για τα κλιματιστικά Inverter κλάσης Α+++ σε θέρμανση και ψύξη, αλλά και τα κλιματιστικά με τεχνολογία ΑΙ είναι τα πλέον εξελιγμένα η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να φτάνει και το 20% συγκριτικά με τις τωρινές τιμές του πετρελαίου και με ένα εφ΄άπαξ κόστος αγοράς που διαμορφώνεται από 500 ως και λίγο πιό πάνω από 1.000 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα, την τεχνολογία και τα BTU που παρέχουν.

Ειδικά αυτά με ενσωματωμένη τεχνολογία ΑΙ έχουν την ιδιότητα να μαθαίνουν την καθημερινότητα μιας οικογένειας στο σπίτι και να προσαρμόζουν τις λειτουργίες τους σε αυτήν, προκειμένου να διατηρούν το σπίτι στην ιδανική θερμοκρασία και να αποφεύγονται τα έξοδα λόγω πολλαπλών αλλαγών στην επιλογή της θερμοκρασίας από τον χρήστη - σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες -  που αυτός , άλλωστε, είναι ένας σημαντικός λόγος της αύξησης του κόστους λειτουργίας.

Ο προβληματισμός βέβαια είναι το πού θα διαμορφωθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά πόσον ένα νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσει την ενέργεια από πετρέλαιο θέρμανσης ή από φυσικό αέριο με ηλεκτρικό ρεύμα. Και αυτό γιατί, οι οριζόντιες επιδοτήσεις των λογαριασμών σταματούν από την 1-1-2024 και πλέον μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά θα δικαιούνται στήριξη.

Επιπρόσθετα, πέρα από την πολιτική που ακολουθεί κάθε μια από τις εταιρείες διανομής, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια. Δηλαδή θα υπάρχουν τιμολόγια σταθερά για ένα μήνα ή και για μεγαλύτερη διάρκεια αλλά και αυτά με μεταβλητή τιμή.

Ακόμη, σε κυβερνητικό επίπεδο  σχεδιάζεται να καθιερωθούν δύο νέες κατηγορίες Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων. Έκπτωση θα δικαιούνται όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) και οι καταναλωτές με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κι επιπρόσθετα  όσοι έχουν μέλος στην οικογένεια που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη ιατρικής συσκευής, άτομο με αναπηρία και επιπλέον ενήλικο ή ανήλικο μέλος.

Επίσης, ειδική κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος θα καθιερωθεί και για τους πολύτεκνους.

 

Πηγή: Liberal.gr

 

11/10/2023

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *