Αλλάζουν ξανά τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας – Έρχεται νέος τύπος με δικαίωμα διόρθωσης της τιμής


Νομοθετική ρύθμιση προωθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης - Το νέο τιμολόγιο θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους προμηθευτές

Ολοταχώς στο νέο καθεστώς τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που φέρνει το τέλος των οριζόντιων μέτρων επιδότησης πηγαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρομολογώντας σημαντικές αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος. Λίγες μέρες μετά το σχέδιο της ΡΑΑΕΥ με τις τρεις κατηγορίες χρωματικής σήμανσης σταθερών και κυμαινόμενων τιμολογίων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης προχωρεί σε αλλαγές στο νέο πλαίσιο τιμολόγησης που θα φέρει άμεσα στην αγορά με νομοθετική ρύθμιση.

Πρόκειται για μια νέα κατηγορία ex ante τιμολόγησης (τιμολόγια που η τιμή καθορίζεται εκ των προτέρων στην αρχή κάθε μήνα) με την εξής ειδοποιός διαφορά. Στο νέο τιμολόγιο θα μεταπίπτουν αυτόματα (by default) όσοι δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με τους παρόχους, για τους οποίους θα υπάρχει πρόβλεψη να έχουν την δυνατότητα παραμονής σε αυτό (εφόσον το επιθυμούν) για ένα χρόνο.

Το νέο τιμολόγιο μελετάται να έχει τη δυνατότητα διόρθωσης τον επόμενο μήνα (ex post) εφόσον οι προμηθευτές πέσουν έξω στις προβλέψεις τους και τα χαρακτηριστικά μιας σύμβασης χαμηλού σχετικά ρίσκου που θα προστατεύει τους καταναλωτές από τις απότομες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής, οι οποίες εκτίναξαν το κόστος και δαιμονοποίησαν την ρήτρα αναπροσαρμογής πριν την επιβολή των έκτακτων μέτρων λόγω ενεργειακής κρίσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τιμολόγιο αυτό θα βασίζεται σε ένα σύνθετο μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα λαμβάνει για την τιμολόγηση ιστορικά στοιχεία τιμών ακόμη και καταναλώσεις. Το νέο τιμολόγιο θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλοι οι πάροχοι ενέργειας.

 

Πηγή: www.protothema.gr/

 

12/10/2023

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *