Η τουρκική βιομηχανία επλήγη από διακοπές ρεύματος λόγω προβλημάτων στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο


Οι αυτοκινητοβιομηχανίες μεταξύ εκείνων που υποφέρουν καθώς η κυβέρνηση επιβάλλει ενεργειακούς περιορισμούς στα εργοστάσια παραγωγής.

Το χιόνι καλύπτει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη καθώς το κρύο σε όλη την Τουρκία προκαλεί υψηλή ζήτηση ενέργειας, επιδεινώνοντας τα προβλήματα με την παροχή φυσικού αερίου

Η Τουρκία υπέστη διακοπή της παραγωγής μετά από προβλήματα με τις προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας, κάτι που ανάγκασαν το κράτος να επιβάλει περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία.

Η Tofas, μια τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία που ανήκει εν μέρει στη Fiat Chrysler, ήταν μεταξύ εκείνων που ανακοίνωσαν τη διακοπή της παραγωγής τη Δευτέρα, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα επιβάλει τριήμερες διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές της βαριάς βιομηχανίας αυτή την εβδομάδα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η κοινοπραξία της Renault, η οποία δήλωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στην Προύσα, στα δυτικά της χώρας, για 15 ημέρες από τη Δευτέρα.

Οι διακοπές, οι οποίες κινδυνεύουν να υποκινήσουν τον ήδη αυξανόμενο πληθωρισμό της Τουρκίας και να πλήξουν τους εξαγωγικούς στόχους του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έρχονται μετά την ανακοίνωση του Ιράν —που παρέχει περίπου το 10% του φυσικού αερίου της Τουρκίας— την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναστείλει προσωρινά τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη γείτονά του λόγω τεχνικών προβλήματα.

Η πτώση της προσφοράς, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση για ενέργεια, καθώς ο κρύος καιρός και το χιόνι έχουν σαρώσει τη χώρα, έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σε μια χώρα όπου περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας με αέριο.

«Είναι μια σοβαρή έλλειψη για την Τουρκία», δήλωσε ο Εμρέ Ερτούρκ, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Energy IQ με έδρα την Κωνσταντινούπολη. «Τέτοιο είδος σχεδίου περικοπής σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχει υιοθετηθεί ποτέ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η απόφαση αντιμετωπίστηκε με απογοήτευση από τους Τούρκους κατασκευαστές, οι οποίοι παραπονέθηκαν ότι τους δόθηκε ελάχιστη ειδοποίηση, ότι αναγκάστηκαν να σταματήσουν την παραγωγή αυτή την εβδομάδα – με τις διακοπές ρεύματος να επηρεάζουν διαφορετικές επαρχίες σε διαφορετικές ημέρες.

Η Botas, ο κρατικός εισαγωγέας φυσικού αερίου, ανακοίνωσε εξαίρεση για εταιρείες που παράγουν ζωτικής σημασίας αγαθά, όπως φάρμακα, γάλα και προϊόντα κρέατος.

Ωστόσο, αναλυτές και στοιχεία του κλάδου δήλωσαν ότι η κίνηση κινδύνευε να πλήξει βασικούς μεταποιητικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, του χάλυβα και της κλωστοϋφαντουργίας.

Η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να απειλήσει τις προσπάθειες του Ερντογάν να θέσει τις εξαγωγές στο επίκεντρο αυτού που ο ίδιος αποκάλεσε το νέο του οικονομικό μοντέλο . Ελπίζει ότι οι ραγδαίες πωλήσεις στο εξωτερικό θα είναι το ανοδικό αποτέλεσμα μιας απότομης υποχώρησης της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε περίπου το 45 τοις εκατό της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι.

«Θα έχει συνέπειες όσον αφορά την ανάπτυξη των εξαγωγών», δήλωσε ο Ozlem Derici Sengul, ιδρυτής της Spinn Consultancy με έδρα την Κωνσταντινούπολη. «Εάν δεν παραμείνει ως ένα μεμονωμένο συμβάν, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τις συνολικές εκτιμήσεις μας για την ανάπτυξη».

Ο Derici Sengul πρόσθεσε ότι ένα παρατεταμένο κλείσιμο θα μπορούσε επίσης να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος βρισκόταν ήδη στο υψηλό 20ετίας του 36% τον Ιανουάριο.

Η Τουρκία έστειλε αντιπροσωπεία αξιωματούχων στο Ιράν τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων του Bloomberg.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Τεχεράνης Τζαβάντ Οουτζί δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η Τουρκία κάλεσε το Ιράν να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και να αναβάλει τις εργασίες επισκευής. «Αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο κι ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο συμβάν, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να μειώσουμε την πίεση [του φυσικού αερίου] και τις εξαγωγές», είπε ο Owji στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Με βάση το συμβόλαιό μας και τα ζητήματα ασφάλειας, πρέπει να διορθώσουμε τη διαρροή με την πρώτη δυνατή ευκαιρία. Όμως το κρύο μας έκανε να το αναβάλουμε για λίγες μέρες. Αυτό το πρόβλημα πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί, ενώ το βλέπουμε ως θέμα αρχής».

Σε τηλεφωνική συνομιλία του το Σάββατο, ο Ερντογάν είπε στον Πρόεδρο Ebrahim Raisi ότι η Τουρκία θεωρεί τη γείτονά της “αξιόπιστη πηγή ενέργειας”, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Ερτούρκ, ενεργειακός αναλυτής, είπε ότι ενώ η Άγκυρα είχε καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αυξήσει την ικανότητα εισαγωγής φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, δεν κατάφερε να ανανεώσει κρίσιμα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έληξαν πέρυσι με τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή

26/1/2022

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *