Η ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ


Η Λευκωσία είπε ότι το έργο ήταν επίσης ο ακρογωνιαίος λίθος της μετάβασής της σε μια πράσινη οικονομία. 

Η Κύπρος χαιρέτισε την Πέμπτη (27 Ιανουαρίου) μια απόφαση «ορόσημο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνει επιχορήγηση 657 εκατομμυρίων ευρώ (733 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που την ενσωματώνει με την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή της, η Κυπριακή Προεδρία ανέφερε ότι το έργο είναι ένα σημαντικό ορόσημο που θέτει τέλος στην «ενεργειακή απομόνωση» του νησιού της ανατολικής Μεσογείου.

Ανέφερε επίσης ότι το έργο ήταν επίσης ο ακρογωνιαίος λίθος της μετάβασής του σε μια πράσινη οικονομία.

Το EuroAsia Interconnector θα συνδέει τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) μήκους 1.208 χιλιομέτρων (750 μιλίων).

Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε στο πλαίσιο της διευκόλυνσης Connecting Europe Facility (CEF) του μπλοκ.

«Με την ηλεκτρική σύνδεση της EuroAsia, η Κύπρος αναβαθμίζεται γεωπολιτικά… αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις στρατηγικές επιλογές των τριών χωρών και αναβαθμίζει τους ενεργειακούς στόχους της περιοχής», ανέφερε η Προεδρία.

«Τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, διασφαλίζει την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, προσφέρει ασφάλεια στον εφοδιασμό, διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενισχύει τις προσπάθειες για ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να επενδύσουν 1,037 δισεκατομμύρια ευρώ σε πέντε διασυνοριακά έργα υποδομής στο πλαίσιο της CEF για τα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα.

Τα μεγαλύτερα κεφάλαια διατίθενται στο έργο EuroAsia Interconnector για την υποστήριξη της πρώτης σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Κύπρου και του ευρωπαϊκού δικτύου.

Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson είπε επίσης ότι το έργο θα φέρει «ένα τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα τη συνδέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Οι τελευταίοι μήνες μάς υπενθύμισαν ξανά πόσο κρίσιμη είναι μια καλά ενοποιημένη αγορά ενέργειας της ΕΕ για τη διασφάλιση οικονομικής ενέργειας και ασφάλειας του εφοδιασμού», είπε σε δήλωσή της την Τετάρτη.

Η Επιτροπή είπε ότι «τα 898 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων και το μέγιστο θαλάσσιο βάθος των 3.000 μέτρων θα σημειώσουν νέα παγκόσμια ρεκόρ για ένα έργο αυτού του είδους».

Η Κύπρια υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλίδη είπε ότι η επιχορήγηση της ΕΕ θα επιτρέψει την έναρξη της κατασκευής ενός έργου που αναμένεται να κοστίσει 1,57 δισ. ευρώ.

«Το EuroAsia Interconnector είναι ίσως το πιο σημαντικό έργο ενεργειακής υποδομής της Κύπρου που διασφαλίζει τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Το καλώδιο θα έχει χωρητικότητα 1.000 μεγαβάτ, επεκτάσιμη στα 2.000 MW.

Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει φέτος και να ολοκληρωθεί το 2025, με ορίζοντα λειτουργίας το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Πηγή

28/1/2022

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *