Ρεύμα: Γιατί το «θαύμα» δεν κράτησε ούτε… τρεις μέρες


Από τα 29,7 ευρώ την Κυριακή η τιμή της μεγαβατώρας «εκτοξεύτηκε» σήμερα στα 136,37 ευρώ - Από την άνοδο στην πτώση και στη νέα άνοδο - Ο ρόλος των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου

«Κάθε θαύμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις» λέει η λαϊκή παροιμία, αλλά στην ενεργειακή αγορά δεν υπάρχουν «θαύματα» και μάλιστα τέτοια που να κρατούν πάνω από… δύο ημέρες.

Κάπως έτσι έγινε και με τις… εκπληκτικές τιμές που επικράτησαν στη χονδρεμπορική αγορά της χώρας μας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Τιμές οι οποίες σαφώς και παρέπεμπαν σε εποχές προ ενεργειακών και γεωπολιτικών κρίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας,την περασμένη Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, η τιμή της μεγαβατώρας βρισκόταν στα 126,54 ευρώ. Και έκτοτε ξεκίνησε μια καθοδική πορεία για το επόμενο τριήμερο με την τιμή να κατρακυλάει στα 80 ευρώ την Παρασκευή, στα 49,3 ευρώ το Σάββατο και πλέον στα 29,7 ευρώ την Κυριακή, καταγράφοντας διαδοχικές μειώσεις κατά 36,77%, 38,41% και 39,79% (με τη χαμηλότερη να είναι σχεδόν μηδενική, στα 0,98 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 78,14 ευρώ/MWh).

Αυτή η πρωτοφανής για τη συγκυρία πτώση οφειλόταν αφενός στην υπερπαραγωγή των ΑΠΕ που κυριάρχησαν στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής με ποσοστό πάνω από 60%, καθώς και στις αυξημένες εισαγωγές, αφετέρου όμως στην ιδιαίτερα μειωμένη συμμετοχή του φυσικού αερίου που βρέθηκε στην τρίτη θέση με ποσοστά κάτω του 6%.

Όπως προαναφέρθηκε όμως, το όποιο… «θαύμα» δεν κράτησε ούτε τρεις μέρες. Έτσι, τη Δευτέρα το σκηνικό άλλαξε άρδην με την τιμή στη χονδρική να εκτοξεύεται κατά…246% και να διαμορφώνεται στα 102,63 ευρώ, με τη χαμηλότερη στα 0,88 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 223,70 ευρώ/MWh. Και αυτό καθώς στο ενεργειακό μίγμα το φυσικό αέριο άρχισε να…παίρνει τα πάνω του. Έτσι αν κι οι ΑΠΕ διατηρήθηκαν στην πρώτη θέση με 45%, το φυσικό αέριο ανέβηκε στη δεύτερη με ποσοστό 19,62%, ενώ ακολουθούσαν οι εισαγωγές με 15,77%, ο λιγνίτης με 14% και τα υδροηλεκτρικά με 4,72%.

Για σήμερα Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, το σκηνικό άλλαξε περαιτέρω προς το χειρότερο, με αποτέλεσμα να επανέλθουμε στις συνήθεις, το τελευταίο διάστημα, υψηλές τιμές.
Το τι μεσολάβησε είναι εύκολο να το υποθέσει κανείς. Το φυσικό αέριο πήρε τη «ρεβάνς» κατακτώντας την πρώτη θέση στο ενεργειακό μίγμα με ποσοστό 34,36%, οι ΑΠΕ υποχώρησαν στη δεύτερη θέση με 26% και έπονται οι εισαγωγές με 16,4%, ο λιγνίτης με 14,59% και τα υδροηλεκτρικά με 6,08%.

Μετά την παραπάνω κατάταξη η τιμή διαμορφώνεται για σήμερα στα 136,37 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 32,88% σε σχέση με χθες, με τη χαμηλότερη στα 77,37 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 259,96 ευρώ/MWh.

Σε πτώση το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Όλα αυτά ενώ στην ευρωπαϊκή αγορά το φυσικό αέριο κινείται σε πτωτική τροχιά. Συγκεκριμένα, στο σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο έκλεισαν χθες, Δευτέρα, στα 45,13 ευρώ/MWh από 49 ευρώ την Παρασκευή, με μείωση της τιμής κατά 6,1%, ενώ τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο στα 46,85 ευρώ/MWh και για τον Φεβρουάριο στα 47,5 ευρώ/MWh.

Επομένως, τα βλέμματα είναι στραμμένα στον καλό καιρό που περιορίζει δραστικά τη ζήτηση, αλλά και στις δύο πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή που αναμφίβολα αποτελούν «βόμβα» εν αναμονή και για τις τιμές…

 

Πηγή: www.newmoney.gr/

 

8/11/2023

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *