Η αυξανόμενη ζήτηση της Ευρώπης για αντλίες θερμότητας αποκαλύπτει τα προβλήματα


Οι αντλίες θερμότητας δεν ήταν ποτέ τόσο δημοφιλείς όσο σήμερα.

Οι υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτινάξει τη ζήτηση για αντλίες θερμότητας σε άνθηση σε όλη την Ευρώπη, εκθέτοντας μια σειρά σημείων συμφόρησης που περιορίζουν την ικανότητα της βιομηχανίας να προσφέρει, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, καθώς και την ανάγκη για ταυτόχρονη μόνωση των κτιρίων για τη διασφάλιση της μέγιστης απόδοσης.

Οι αντλίες θερμότητας, που μερικές φορές περιγράφονται ως αντίστροφα κλιματιστικά, χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για να συγκεντρώνουν το δυναμικό θερμότητας και είναι συγκριτικά πιο ενεργειακά αποδοτικές από τους λέβητες αερίου.

Καθώς η όρεξη της Ευρώπης για φυσικό αέριο ελέγχεται για τη χρηματοδότηση του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι σπεύδουν να εγκαταστήσουν αντλίες θερμότητας σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν το ρωσικό αέριο.

Ωστόσο, το έργο είναι τεράστιο. Μόνο 17 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας έχουν ήδη εγκατασταθεί σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με τους 20 εκατομμύρια λέβητες αερίου της Γερμανίας.

«Χρειαζόμαστε μια στρατηγική μείωσης του φυσικού αερίου, και μια στρατηγική που έχει πραγματικά αποτέλεσμα», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ στις 20 Μαρτίου. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε την εγκατάσταση νέων συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο στα #σπίτια», πρόσθεσε.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει εγκατάσταση αντλιών θερμότητας αντί για #λέβητες αερίου. Ήδη τον Δεκέμβριο, η νέα γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι κάθε νέο σύστημα θέρμανσης που θα εγκατασταθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2025 θα πρέπει να απαιτείται να λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η βιομηχανία αντιλήφθηκε αυτό το σημείο αναφοράς ως σιωπηρή εντολή για τις αντλίες θερμότητας .

Η #Γερμανία δεν είναι η μόνη που διπλασιάζει την τεχνολογία, με τη #Γαλλία να μετατοπίζει επίσης τις επιδοτήσεις για να υποστηρίξει την εγκατάσταση νέων αντλιών θερμότητας. Στις #ΗΠΑ, η κυβέρνηση #Μπάιντεν φέρεται να εξέτασε ακόμη και μια βιομηχανική προσπάθεια εν καιρώ πολέμου για μαζική κατασκευή αντλιών θερμότητας και αποστολή τους μέσω του Ατλαντικού, προκειμένου να βοηθήσει τους Ευρωπαίους να απογαλακτιστούν από το ρωσικό αέριο.

Η #Ευρωπαϊκή_Επιτροπή επίσης σηκώνει τα μανίκια της. Μέσω της πρωτοβουλίας του #REPowerEU, το στέλεχος της #ΕΕ θέλει να εγκατασταθούν 30 εκατομμύρια νέες αντλίες θερμότητας έως το 2030, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) στην ΕΕ σε κατανάλωση φυσικού αερίου ετησίως.

Για πολλά από αυτά τα προγράμματα, η έμπνευση προήλθε από τη Βρετανία, όπου το επίπεδο φιλοδοξίας είχε ήδη αυξηθεί πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολύ φιλόδοξους στόχους σε 600.000 αντλίες θερμότητας ετησίως έως το 2028», λέει ο Jan Rosenow, διευθυντής ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Regulatory Assistance Project (RAP), έναν μη κερδοσκοπικό όμιλο.

Αλλά με τη ζήτηση να αυξάνεται, ο κλάδος αγωνίζεται να συμβαδίσει. «Αυτή τη στιγμή, η ζήτηση είναι τόσο υψηλή που οι εγκαταστάτες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εγκατάσταση των συσκευών», λέει ο Thomas Nowak, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντλιών θερμότητας (EHPA).

Έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων

Δεν είναι μόνο η παραγωγική ικανότητα που τρέχει πίσω – η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων είναι επίσης ένα ζήτημα.

Όμως ο κλάδος είναι βέβαιος ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση. Ενώ οι εργαζόμενοι είναι επί του παρόντος συγκλονισμένοι, «η ευελιξία των κατασκευαστών και τρίτων θα φέρει νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα στην αγορά προκειμένου να μπορούν να κάνουν περισσότερες προσφορές», είπε ο Nowak.

Οι σκεπτικιστές σπεύδουν να επισημάνουν τα εμπόδια που εμποδίζουν τη μαζική ανάπτυξη των αντλιών θερμότητας, λέγοντας ότι έχουν κακή απόδοση σε σπίτια με κακή μόνωση. Ο Nowak δεν το αμφισβητεί αυτό, λέγοντας ότι τα σπίτια πρέπει πρώτα να εξεταστούν για το γενικό επίπεδο μόνωσής τους και την ηλεκτρική τους ετοιμότητα πριν μπορέσει να δοθεί μια προσφορά. Εάν η τιμή γίνει αποδεκτή, μπορεί να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

Για να επιταχυνθούν τα πράγματα, ο Nowak λέει ότι οποιοσδήποτε γενικός επιχειρηματίας στον τομέα των κατασκευών μπορεί να κάνει το πρώτο βήμα. Και όσον αφορά την εγκατάσταση, λέει ότι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων μπορεί να είναι γρήγορη.

«Ένας κανονικός εγκαταστάτης θέρμανσης είναι ήδη κατάλληλος για εγκατάσταση αντλίας θερμότητας. Αυτό που πρέπει να μάθουν επιπλέον μπορεί να διδαχθεί σε μια εβδομάδα», λέει. «Έχουμε οργανώσει στο παρελθόν πενθήμερα εκπαιδευτικά μαθήματα στο EHPA, κατά τη διάρκεια των οποίων διδάξαμε στους εργαζόμενους τέσσερις ημέρες θεωρίας, τους δώσαμε μια μέρα πρακτικής και ήταν έτοιμοι να εγκαταστήσουν αντλίες θερμότητας».

Σταθερότητα πλέγματος

Ένα άλλο εμπόδιο που εμποδίζει τη μαζική ανάπτυξη αντλιών θερμότητας είναι η ικανότητα του δικτύου να χειρίζεται εκατομμύρια νέα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης, με τους επικριτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος εάν το δίκτυο δεν ενισχυθεί ταυτόχρονα.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας είναι πεπεισμένες ότι μπορούν να προστεθούν εκατομμύρια ακόμη χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του δικτύου. «Τα φώτα θα παραμείνουν αναμμένα με 50 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας», ισχυρίζεται η βιομηχανία. «Η μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού με #ηλεκτρική_ενέργεια, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον» , αναφέρεται σε κοινή δήλωση των CEOs 13 ενεργειακών ομίλων που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη χρονιά. έτος.

«Οι φορείς εκμετάλλευσης εργάζονται μαζί για δεκαετίες για να εξασφαλίσουν ένα σταθερό και υψηλό επίπεδο σταθερότητας του δικτύου και έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία παρόμοιες προκλήσεις στην αντιμετώπιση των εκατομμυρίων ηλεκτρικών συσκευών που έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα νοικοκυριά σε όλη την ΕΕ τα τελευταία χρόνια», ο βιομηχανικός συνασπισμός είπε.

Βιομηχανία: Το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να χειριστεί 50 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας

Οι ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας μπορούν να εγκατασταθούν σε μεγάλη κλίμακα στην Ευρώπη χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα του δικτύου, επιτρέποντας παράλληλα μεγαλύτερη ενοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, σύμφωνα με τους Διευθύνοντες Συμβούλους μεγάλων ενεργειακών ομίλων, συμπεριλαμβανομένων των ισπανικών Iberdrola, της Ιταλίας #Enel και της γαλλικής #EDF.

Μόνωση

Ωστόσο, η βελτίωση της μόνωσης του κτιρίου θεωρείται ως προϋπόθεση για τη μαζική ανάπτυξη των αντλιών θερμότητας και την αποφυγή υπερφόρτωσης του δικτύου.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση το γνωρίζει ήδη αυτό. «Θα πρέπει να προωθήσουμε μαζικά τη μόνωση των κτιρίων, να παρέχουμε τα απαραίτητα κεφάλαια για αυτό, αλλά και να αυξήσουμε τα πρότυπα με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθεί η κατανάλωση αερίου», σημείωσε ο Χάμπεκ.

«Δεν μπορείς να έχεις 24 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας ενεργοποιημένες την ίδια ώρα το πρωί. Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα έχουμε ποτέ αρκετή ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», λέει ο Steven Heath, ειδικός στις αντλίες θερμότητας στην Knauf Insulation.

Ενώ πιστεύει ότι οι αντλίες θερμότητας «είναι μια απάντηση» για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο, ο Χιθ λέει ότι είναι σημαντικό να «εγκατασταθούν σε αποδοτικά σπίτια, διαφορετικά δεν είναι η απάντηση».

Εμπειρογνώμονες όπως ο Rosenow φαίνεται να συμφωνούν. “Είναι πολύ λογικό να ξεκινήσετε με εκείνα τα σπίτια που είναι ήδη έτοιμες για αντλία θερμότητας, όπου μπορείτε να επιτύχετε καλή απόδοση”, είπε. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, μια αρκετά μεγάλη αντλία θερμότητας μπορεί να θερμάνει κάθε σπίτι. «Αυτό που λέω πάντα είναι, αν δεν έχεις μόνωση, θα πρέπει τουλάχιστον να έχεις τα βασικά».

Το πρόβλημα των φθοριούχων αερίων

Ενώ όλα τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν, ο κλάδος προειδοποιεί επίσης για ρυθμιστικούς κινδύνους.

Οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν σήμερα μια οικογένεια ψυκτικών που ονομάζονται φθοριούχα αέρια. Τα φθοριούχα αέρια αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1990 για να αντικαταστήσουν τους χλωροφθοράνθρακες (#CFC) και τους υδροχλωροφθοράνθρακες (#HCFC) που καταστρέφουν το #όζον, αλλά στη συνέχεια δέχτηκαν πυρά για το υψηλό δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Όπως το #CO2, τα φθοριούχα αέρια οδηγούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και είναι πολύ σταθερά, που σημαίνει ότι θα παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η ΕΕ αποφάσισε τη σταδιακή κατάργηση των HFC το 2015, επιβάλλοντας ετήσιες ποσοστώσεις παραγωγής στους κατασκευαστές προκειμένου να δοθεί κίνητρο στη χρήση εναλλακτικών λύσεων.

Όμως η βιομηχανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ώθηση για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.

«Οποιοδήποτε νέο μέτρο στον αναθεωρημένο κανονισμό για τα φθοριούχα αέρια που θα περιόριζε σε άμεσο μέλλον τη διαθεσιμότητα ή την επιλογή ψυκτικών μέσων (απαγόρευση, αυστηρότερες ποσοστώσεις) θα επιβραδύνει αναγκαστικά την ταχύτητα με την οποία θα αναπτυχθεί ο εξοπλισμός αντλιών θερμότητας», προειδοποιεί βιομηχανικός συνασπισμός, ο οποίος περιλαμβάνει την European Heat Pump Association (#EHPA) της Nowak.

Ενώ τα εναλλακτικά ψυκτικά μπορεί να λειτουργούν για ορισμένες εφαρμογές, το ευρύ φάσμα τεχνολογιών και εφαρμογών ψύξης, κλιματισμού και αντλίας θερμότητας απαιτεί ποικιλία ψυκτικών μέσων, σύμφωνα με την ομάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Ένωση Εγκαταστατών Ψύξης, Κλιματισμού και Θερμότητας Pumps in Europe (#AREA) και του Association of the Refrigeration, Air Conditioning and Heat Pump Industry in Europe (#EPEE).

Η διαθεσιμότητα μιας πλήρους σειράς φθοριούχων αερίων είναι απαραίτητη «για να επιταχυνθεί η μαζική ανάπτυξη με ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο», ανέφερε η ομάδα σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

4/4/2022

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *