Η Βουλγαρία διαπραγματεύεται την ανεξαρτησία του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ελλάδας


Η διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μετά τον Ιούλιο. Μέσω αυτής, η Βουλγαρία θα λάβει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της. 

Η Βουλγαρία θα είναι ανεξάρτητη από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου και το μόνο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί πριν από την υπογραφή σύμβασης για εναλλακτικές προμήθειες είναι η τιμή, δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Βουλγαρίας και αντιπρόεδρος της επιτροπής ενέργειας στο κοινοβούλιο, Ιβάιλο Μίρτσεβον, το Σάββατο ενώπιον της BNT.

Το κόμμα του είναι μέρος του τετραπλού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία στη Βουλγαρία από το Δεκέμβριο. Επί του παρόντος, η Βουλγαρία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, με σχεδόν το 90% του φυσικού αερίου της να προέρχεται από τη χώρα.

Η διασύνδεση φυσικού αερίου με την #Ελλάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μετά τον Ιούλιο. Μέσω αυτής, η Βουλγαρία θα λάβει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της.

«Ακόμη και αν η Ρωσία σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, έχουν ήδη προβλεφθεί εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας φυσικού αερίου και οι διαδρομές είναι σαφείς. Αυτή τη στιγμή το μόνο πρόβλημα είναι η τιμή. Επιπλέον, η Βουλγαρία θα γίνει μια χώρα που θα υποστηρίξει την παροχή φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη», είπε ο Μίρτσεφ.

«Ελπίζω ότι με τις κοινές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το τέλος του έτους θα πετύχουμε καλές τιμές και αυτό το θέμα θα λυθεί. Από αυτή την άποψη, η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της», πρόσθεσε.

Ο Μίρτσεφ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα ένα ολοκληρωμένο πακέτο οικονομικών μέτρων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και των υψηλών τιμών. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν άτομα που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης.

Πηγή: Euractiv

25/4/2022

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *