Παρέμβαση της βιομηχανίας για μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας


Η ενεργειακή κρίση σβήνει βιομηχανικά φουγάρα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν επιτρέπουν στους προμηθευτές και τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρισμού να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από την απότομη αύξηση των τιμών, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.

Η ΕΒΙΚΕΝ επικαλείται και παλαιότερες επιστολές προς τη ΡΑΕ, στις οποίες είχε επισημάνει ότι λαμβάνουν χώρα συγκεκριμένες στρατηγικές στην αγορά προμήθειας, οι οποίες οδηγούν στη μεταφορά  σε ποσοστό  100% του ρίσκου των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς  στα τιμολόγια των τελικών καταναλωτών.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη προθεσμιακή αγορά και την απροθυμία των παραγωγών, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, ελλείψει στοιχειώδους ανταγωνισμού, να προσφέρουν ένα ελάχιστο ποσοστό του portfolio παραγωγής τους μέσω διμερών συμβολαίων έχει σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, όλη η παραγόμενη ενέργεια να περνά μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας, τις τιμές του οποίου διαμορφώνουν πλέον χωρίς ρίσκο οι παραγωγοί.

Στις ίδιες επιστολές η ΕΒΙΚΕΝ κάνει λόγο για ενδεχόμενες συνθήκες χειραγώγησης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά , καθώς πλέον οι παραγωγοί καθίστανται αδιάφοροι ως προς τις τιμές που διαμορφώνουν οι ίδιοι στη χονδρεμπορική αγορά.

Η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει ότι οι τιμές που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά δε συνάδουν με τη μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΡΑΕ, όσον αφορά τις προσφορές των CCGTs λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συμβάσεις προμήθειας στη χώρα μας βασίζονται στις χρηματιστηριακές τιμές του προηγούμενου μήνα.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής είναι επίσης εμφανή στις τιμές που διαμορφώθηκαν στη χονδρεμπορική αγορά τους μήνες Οκτώβριο- Δεκέμβριο 2021, αλλά κύρια στις τιμές που διαμορφώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο 2022 στο επίπεδο των 272.4 ευρώ/Μwh, ενώ η μέση τιμή εισαγωγής φ.α κατά το μήνα Φεβρουάριo ήταν 75.5 ευρώ/MWH.

Όπως αναφέρει η επιστολή παρά την σημαντική πτώση των τιμών στις ευρωπαϊκές  χονδρεμπορικές αγορές τον Απρίλιο, οι τιμές στην ελληνική αγορά  εξακολουθούν να κυμαίνονται στα υψηλά επίπεδα των 250 ευρώ/MWh παρά το πολύ υψηλό επίπεδο των εισαγωγών, της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ και της μειωμένης εποχιακής ζήτησης.

Καταλήγοντας η ΕΒΙΚΕΝ υπογραμμίζει ότι συντρέχουν έκτακτες συνθήκες στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες επιβάλλουν τη λήψη ρυθμιστικών μέτρων, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι στην ελληνική αγορά οι υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν σημαντικά όπως: η εφαρμογή της ανακατανομής στην αγορά εξισορρόπησης, η απόκτηση πλήρους ευθύνης εξισορρόπησης από τις ΑΠΕ, η σύναψη διμερών συμβολαίων με παραγωγούς θερμικών μονάδων και τέλος η ουσιαστική συμμετοχή της ζήτησης σε όλες τις αγορές.

28/4/2022

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *