
Την υψηλή ευαισθησία των ηλεκτρικών συστημάτων της Ευρώπης στις διακυμάνσεις της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής επιβεβαιώνουν τα τελευταία «peaks» των τιμών ενέργειας που καταγράφονται στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές, εμφανίζοντας ταυτόχρονα, θεαματικά «spreads» στη διάρκεια της ημέρας.
Το πρόβλημα εκκινεί, όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές, από την περιορισμένη διαθεσιμότητα των υδροηλεκτρικών μονάδων που εν μέσω παρατεταμένης λειψυδρίας εδώ και δύο χρόνια, οι στάθμες των ταμιευτήρων έχουν υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Το «καινούργιο» της υπόθεσης την τρέχουσα περίοδο αφορά στον παροπλισμό των αιολικών λόγω άπνοιας, γεγονός που με την σειρά του επιτείνει τις πιέσεις στο σύστημα, αφήνοντας λύση «τελευταίου καταφυγίου» τις ακριβότερες θερμικές μονάδες προς κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες, όταν και αποσύρεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
Η παραπάνω κατάσταση συνδυασμένα, όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές της αγοράς, ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές ενέργειας που καταλήγουν να διαμορφώνονται ως επί τω πλείστον από τις ακριβότερες θερμικές μονάδες που μπαίνουν στο σύστημα για να καλύψουν το μέρος εκείνο της ζήτησης που αδυνατεί να καλύψει η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή.
Τα παραπάνω αποκαλύπτουν, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, την υψηλότερη ευαισθησία του ηλεκτρικού συστήματος στις διακυμάνσεις της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, με το τρέχον παράδειγμα γενικής άπνοιας στην περιοχή να ανεβάζει θεαματικά το «θερμόμετρο» στα ταμπλό των Χρηματιστηρίων Ενέργειας.
Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς υπογραμμίζει έτι περαιτέρω την βαρύνουσα σημασία των υδροηλεκτρικών στην λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων που ούτως ή άλλως σε μια σειρά χώρες συνιστούν εκ των βασικών πυλώνων για την λειτουργία τους.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η τρέχουσα χρονική περίοδος συνιστά παραδοσιακά ομαλή περίοδο για την λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος με την ζήτηση να περιορίζεται σε χαμηλά επίπεδα χωρίς σοβαρές αιχμές και τον διαθέσιμο στόλο θερμικών μονάδων να παραμένει ως επί τω πλείστον στην πρίζα με τις τακτικές συντηρήσεις να προγραμματίζονται για αργότερα μέσα στο χρόνο ή ακόμη και την άνοιξη όταν και η ζήτηση υποχωρεί εκ νέου σε χαμηλά επίπεδα και αυξάνει η συνεισφορά των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα.
Ενδεικτικά, η μέση τιμή χονδρικής στην Ελλάδα «έκλεισε» χθες στα 153,56€/MWh με τον υπόλοιπο χάρτη τιμών να διαμορφώνεται ως εξής: Βουλγαρία 188.10€/MWh με μέγιστη στα 561€/MWh, Ιταλία 124.22€/MWh με μέγιστη 178.19€/MWh, Ρουμανία 188.10€/MWh με μέγιστη 561,15€/MWh, Κροατία 171.97€/MWh με μέγιστη στα 518.16€/MWh , Γαλλία 95,11€/MWh με μέγιστη στα 165,75€/MWh, Γερμανία 156,14€/MWh με μέγιστη στα 508,38€/MWh, Αυστρία162,23€/MWh με μέγιστη στα 508,38€/MWh και Βέλγιο 120.86€/MWh με μέγιστη ωριαία τιμή στην DAM στα 249,55€/MWh.
Να σημειωθεί τέλος ότι οι μέγιστες τιμές καταγράφονται το διάστημα 19:00 με 21:00 το βράδυ, ώρες που κορυφώνεται η ζήτηση με τις ακριβότερες θερμικές μονάδες να προστρέχουν προς κάλυψη του «κενού», που όπως προαναφέρθηκε, πολλαπλασιάζεται σήμερα σε συνθήκες άπνοιας και επομένως μειωμένης απόδοσης των αιολικών.
ΠΗΓΗ: EnergyPress