Η ΠΡΩΤΗ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΜΕ DRONE ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ OΡΗ


Mε την χρήση drone και συγκεκριμένα στα Γεράνεια Όρη, ολοκληρώθηκε η πρώτη πιλοτική αναδάσωση στην χώρα

Η πρώτη πιλοτική αναδάσωση στη χώρα με χρήση drone πραγματοποιήθηκε στα Γεράνεια Όρη σε αναδασωτέες εκτάσεις, κοντά στο Αλεποχώρι, με την παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά. Όπως έγινε γνωστό, τα είδη σπόρων που επιλέχθηκαν είναι κουτσουπιά, χαρουπιά, χαλέπιος πεύκη, κυπαρίσσι και είναι πιστοποιημένα από το δημόσιο δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας.

Στην περιοχή επιλέχθηκε η σπορά με drone, καθώς αποτελεί μια καινοτόμο τεχνική στην αναγέννηση δασικών οικοσυστημάτων που διευκολύνει την υλοποίηση αναδάσωσης σε εδάφη δύσβατα και με μεγάλη κλίση.

Σημειώνεται, ότι η πρωτοποριακή εφαρμογή νέων τεχνολογιών υλοποιείται από το τμήμα Δασοτεχνικών Έργων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, με τη χορηγία της Motor Oil Hellas, που έχει αναλάβει την αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων.

Όπως έγινε γνωστό, τα σημεία που επιλέχθηκαν και ο σκοπός της τεχνικής φύτευσης με drone είναι διπλός. Από τη μία η βλάστηση των σπόρων ώστε να εξελιχθούν σε δέντρα και από την άλλη η φυσική διαβρωτική θωράκιση των εδαφών.

Οι δασικοί σπόροι είναι περίκλειστοι σε ειδικά διαμορφωμένο σφαιρίδιο που αποτελείται από άργιλο, τύρφη και άλλα υλικά συγκράτησης του σπόρου.

«Αυτό που συμβαίνει στα Γεράνεια Όρη αποτελεί μοντέλο για τη συνεργασία του κράτους με την κοινωνική ευθύνη του ιδιωτικού τομέα. Η χορηγία της Motor Oil είναι καθοριστική για την υλοποίηση της αποκατάστασης της περιοχής, που είχε πληγεί από τις πυρκαγιές του 2021. Χρησιμοποιούμε την επιστήμη και τις νέες τεχνολογίες για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος», δήλωσε ο κ. Αμυράς.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Έργων και Συνεργειών του Ομίλου Motor Oil, Μιχάλης Λιάρος, ανέφερε: «Η επιτυχής έκβαση αυτού του μοναδικού και καινοτόμου εγχειρήματος είναι η αρχή της εκτέλεσης των δασικών έργων με όρους και μεθόδους της νέας εποχής. Πρόκειται για μεθόδους με επίκεντρο τη βαθιά κατανόηση και ευαισθησία του Ομίλου για τον πολυλειτουργικό ρόλο των δασικών οικοσυστημάτων».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και κοσμήτορας της Σχολής Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Κεραβίτης, «Η προτεινόμενη μέθοδος αποτελεί μία παγκοσμίως καινοτόμο τεχνική αναδάσωσης με σπορά από drone (UAV Unmanned Aerial Vehicle) και κατόπιν σχετικών εγκρίσεων έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε επιλεγμένες εκτάσεις 5-10 στρεμμάτων. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει ψηφιακή χαρτογράφηση για την παραγωγή τοπογραφικών διαγραμμάτων, ορθοφωτοχαρτών και ψηφιακών μοντέλων γεωεπιφανείας (Digital Terrain Models – DTM) των πιλοτικών περιοχών, των κλιματικών και υδρολογικών-υδρογραφικών συνθηκών, της τοπογραφίας, του εδάφους, των γεωλογικών-γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων τους, την προμήθεια και επεξεργασία των σπόρων των αναδασωτικών και αντιδιαβρωτικών φυτικών ειδών, την κατασκευή του ειδικού δοχείου σποράς στο UAV και τον με υπολογιστή ελεγχόμενο και αυτοματοποιημένο σχεδιασμό και εκτέλεση σποράς».

Το «παρών» στην αναδάσωση έδωσαν, επίσης, η δασάρχης Μεγάρων, Σωτηρία Φράγκου και η προϊσταμένη του Τμήματος Δασικών Φυτωρίων, Δασικών Γενετικών Πόρων και Αναδασώσεων, της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών, Δέσποινα Παϊταρίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

23/11/2022

Με τα τιμολόγια στα επίπεδα των 0,38 ευρώ/KWh σχεδόν 2 λεπτά χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα,, θα χρειαστούν λιγότερες επιδοτήσεις για να πληρώνει ο καταναλωτής 0,15-0,17 ευρώ/KWh, όπως είναι η δέσμευση του ΥΠΕΝ.

Μικρή ανάσα στο λογαριασμό του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης - που χρηματοδοτεί κάθε μήνα τις επιδοτήσεις ρεύματος - αναμένεται για το μήνα Δεκέμβριο, καθώς για άλλο ένα μήνα τα τιμολόγια των προμηθευτών διαμορφώνονται σε επίπεδα που απαιτούν μικρότερες επιδοτήσεις.

Ειδικότερα, με τα τιμολόγια στα επίπεδα των 0,38 ευρώ/KWh σχεδόν 2 λεπτά χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, θα χρειαστούν λιγότερες επιδοτήσεις για να πληρώνει ο καταναλωτής 0,15-0,17 ευρώ/KWh, όπως είναι η δέσμευση του ΥΠΕΝ.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Η νέα χρέωση της ΔΕΗ για το Δεκέμβριο για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 38 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες (1η κλίμακα κατανάλωσης) και στα 39,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον μήνα Νοέμβριο ήταν 39,7 λεπτά του ευρώ για την 1η κλίμακα κατανάλωσης και 40,9 λεπτά του ευρώ για την 2η κλίμακα κατανάλωσης.

Η μείωση συγκριτικά με τον Νοέμβριο είναι της τάξης του 4%.

Οι υπόλοιποι προμηθευτές

Η Elpedison ανακοίνωσε χρέωση 35 λεπτά ανά kWh για το πρόγραμμα «Electricity Home Day» από 38 λεπτά τον Νοέμβριο. Το «Elpedison Συνέπεια Day» προσφέρεται με πάγιο 5 ευρώ αλλά και έκπτωση συνέπειας, χάρις στην οποία η χρέωση Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 32,27 λεπτά ανά kWh.

Η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε για τον Δεκέμβριο για το GENEROUS Home τελική (με έκπτωση συνέπειας 20%) χρέωση 38 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 37,6 λεπτά/kWh τον Νοέμβριο.

Η Protergia ανακοίνωσε 0,36800 ευρώ ανά κιλοβατώρα στο Protergia Οικιακό Energy Save από 0,39500 τον Νοέμβριο. Η τιμή δηλαδή στην Protergia μειώθηκε 2,7 λεπτά του ευρώ, δηλαδή 6,8% 

Τη χαμηλότερη χρέωση ανακοίνωσε η ΕΛΙΝ για το πρόγραμμα της Power On! Home Comfort τιμή στα 28,5 λεπτά/kWh από 39,5 λεπτά/kWh τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι το ύψος της επιδότησης, καθορίζεται από το τιμολόγιο της ΔΕΗ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά προμήθειας.

Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις

Η μείωση των τιμών ρεύματος είναι αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας σε συνδυασμό με την πρόθεση των προμηθευτών να απορροφήσουν κερδοφορία των προηγούμενων μηνών εν όψει της λειτουργίας του Μηχανισμού επιστροφής υπερεσόδων που θα εκκινήσει το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι και το Νοέμβριο η επιδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στα τιμολόγια ρεύματος ανήλθε συνολικά στα 430 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε χωρίς να χρειαστεί ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το Δεκέμβριο αναμένονται ελαφρώς χαμηλότερες επιδοτήσεις. 

Δηλαδή το Νοέμβριο χρειάστηκαν 430 εκ. ευρώ για να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στην τιμή που ανακοινώνουν οι προμηθευτές και την τιμή των 0,15-0,17 ευρώ/KWh που είναι η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Σε limit down τα έσοδα του ΤΕΜ

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί για επιδοτήσεις στο ρεύμα περίπου 7 δις ευρώ για επιδοτήσεις εκ των οποίων τα 5 δις ευρώ έχουν προκύψει από τον μηχανισμό παρακράτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρισμού και τα υπόλοιπα 2 δις από τον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το τελευταίο δίμηνο, οι χαμηλότερες τιμές στην χονδρεμπορική έφεραν και μικρότερα έσοδα από το Μηχανισμό Παρακράτησης εσόδων των παραγωγών, με αποτέλεσμα να είναι οριακά τα έσοδα του ΤΕΜ σήμερα.

Ερχεται νέος κουμπαράς 400 εκατ. ευρώ

Ωστόσο μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να αντλήσει έσοδα το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τον άλλο Μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στους προμηθευτές, αφού υπολογιστούν τα δικά τους υπερέσοδα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναμένεται να συγκεντρώσει κοντά στα 400 εκατ. ευρώ από τους προμηθευτές ενέργειας το Δεκέμβριο, όταν σύμφωνα με το σχεδιασμό του Μηχανισμού Επιστροφής μέρους των Εσόδων, θα καταβάλουν το 60% των έξτρα ποσών που εισέπραξαν για την ενέργεια που πούλησαν το τρίμηνο Αύγουστος-Οκτώβριος 2022.

Μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου θα πρέπει οι προμηθευτές να καταβάλουν το 60% των ποσών που θα καθοριστούν από τους υπολογισμούς της ΡΑΕ και του ΥΠΕΝ, ότι πρέπει να επιστραφούν ως υπερέσοδα. Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται σε τριμηνιαία βάση μέχρι τον Ιούλιο και τότε θα γίνει εκκαθάριση και η πληρωμή του υπολοίπου 40% των συνολικών ποσών.

Χαμηλότερα και η Οριακή Τιμή Συστήματος το Δεκέμβριο

Η τιμή του φυσικού αερίου ΤΤF στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου, που αποτελούν το benchmark για τη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού τον επόμενο μήνα, τις περισσότερες ημέρες του Νοεμβρίου ως σήμερα κυμαινόταν μεταξύ 110-120 ευρώ/MWh.

Ο Νοέμβριος ξεκίνησε με τις τιμές στον κόμβο φυσικού αερίου TTF της Ολλανδίας να εμφανίζουν σημαντική αποκλιμάκωση, στα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh, ως απόρροια των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και της μεγάλης αποθεματοποίησης καυσίμου στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η εικόνα έχει μεταβληθεί τις τελευταίες ημέρες, με τις τιμές να «σκαρφαλώνουν» στα επίπεδα των 125 ευρώ/MWh.

Η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού στο διάστημα από 1/11 ως 18/11/2022 διαμορφώθηκε στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας στα 205,38 ευρώ/MWh, έναντι μέσης τιμής χονδρικής τον Οκτώβριο στα 232,60 ευρώ/MWh.

Για σήμερα Τρίτη 21/11 η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 222,62 ευρώ/MWh με πτώση 9,9%.

Πηγή

21/11/2022

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *