Η ΕΕ σχεδιάζει μονοετή διαδικασία αδειοδότησης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας


Εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται για τις συνομιλίες για το φυσικό αέριο, στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες
Οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν εν όψει των συνομιλιών για το φυσικό αέριο μεταξύ ΕΕ, Ρωσίας και Ουκρανίας στα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, 19 Σεπτεμβρίου 2019. REUTERS/Yves Herman
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 9 Μαΐου (Reuters) – Η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλει να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα, επιτρέποντας σε ορισμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να χορηγούνται άδειες εντός ενός έτους, δείχνει προσχέδιο εγγράφου νομοσχεδίου.

Οι Βρυξέλλες θα αποκαλύψουν την επόμενη εβδομάδα ένα πακέτο μέτρων για τον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία, ενισχύοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονομώντας ενέργεια και αυξάνοντας τις εισαγωγές φυσικού αερίου από αλλού.

Ως μέρος αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει κανόνες που θα απαιτούν από τις χώρες να ορίσουν «χερσαίες ή θαλάσσιες περιοχές» κατάλληλες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου τέτοια έργα θα έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, δείχνει το σχέδιο νομοθετικής πρότασης.

«Η διαδικασία χορήγησης αδειών για νέα έργα που βρίσκονται σε περιοχές εισόδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν θα υπερβαίνει το ένα έτος», ανέφερε το έγγραφο, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να παραταθεί κατά τρεις μήνες σε «έκτακτες περιστάσεις».

Αυτό συγκρίνεται με την τρέχουσα διετή προθεσμία της ΕΕ για την αδειοδότηση τέτοιων συστημάτων, η οποία μπορεί επίσης να παραταθεί κατά ένα επιπλέον έτος. Έργα εκτός των περιοχών που θα χρησιμοποιηθούν θα συνεχίσουν να τηρούν αυτό το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε το προσχέδιο.

Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συχνά αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις, ωστόσο, λόγω γραφειοκρατίας, τοπικής αντίθεσης ή ανησυχιών για την προστασία των απειλούμενων ειδών, εγείροντας ανησυχίες ότι η Ένωση θα δυσκολευτεί να επεκτείνει την αιολική και την ηλιακή ενέργεια αρκετά γρήγορα για να επιτύχει τους στόχους της κλιματικής αλλαγής.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα οκτώ χρόνια είναι ένα τυπικό χρονοδιάγραμμα για την έγκριση έργων αιολικής ενέργειας, ανέφερε η Ελληνική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση των τιμών της ενέργειας, τη μείωση της εξάρτησης της Ένωσης από τα ορυκτά καύσιμα και τη διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού της », αναφέρεται στο έγγραφο.

Η αδειοδότηση και η κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα χαρακτηρίζονται ως «υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος», επιτρέποντας μια απλουστευμένη αξιολόγηση. Οι πολίτες της ΕΕ θα εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις αποφάσεις για τα έργα, ανέφερε το προσχέδιο.

Οι περιοχές μετάβασης θα αποφεύγουν τις προστατευόμενες τοποθεσίες ή τις διαδρομές μετανάστευσης πτηνών και θα δίνουν προτεραιότητα σε κτισμένες περιοχές όπως στέγες, δρόμους και σιδηροδρόμους, βιομηχανικούς χώρους και δημόσια γη γύρω τους.

Οι περιοχές καθεαυτές θα υπόκεινται σε περιβαλλοντική αξιολόγηση, αλλά τα μεμονωμένα έργα δεν θα χρειάζονται πλέον, εκτός εάν θα επηρεάζουν σημαντικά το περιβάλλον σε άλλη χώρα της ΕΕ, ανέφερε το προσχέδιο.

Τα μικρότερα έργα με ισχύ μικρότερη από 150 kW, σε περιοχές εισόδου τους, θα αντιμετωπίσουν ταχύτερη διαδικασία αδειοδότησης, έξι μηνών ή εννέα εάν υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια ή τις επιπτώσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Οι ταχύτεροι κανόνες αδειοδότησης δεν θα ισχύουν για εγκαταστάσεις που καίνε βιομάζα για ενέργεια.

Πηγή: Reuters

9/5/2022

 

 

 

  1. Ενεργειακές υπηρεσίες και έργα
    1. Θερμότητα
    2. Τηλεμετρία καταναλώσεων
    3. Καύσιμο πέλλετ
    4. Ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο από την PROTERGIA.
  2. Βιομηχανικός εξοπλισμός και μηχανήματα
  3. Υπηρεσίες
    1. Αποτιμήσεις εξοπλισμού/μηχανημάτων

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *