
Η Βουλγαρία και η Ελλάδα συμφώνησαν την Πέμπτη να αγωνιστούν για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία , δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικόλοφ, σύμφωνα με το Reuters. Ο βουλγαρικός προμηθευτής φυσικού αερίου Bulgargaz και η ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ θα αναζητήσουν προμήθειες φυσικού αερίου για την περιοχή , πρόσθεσε.
Το Reuters μετέδωσε τα λόγια του Έλληνα υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ότι οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να ξεκινήσουν κοινές αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Σύμφωνα με τον Σκρέκα, «θα πρέπει να βελτιώσει τη διαπραγματευτική τους θέση».
Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να διπλασιάσει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του μοναδικού τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, κοντά στην Αθήνα, και να κατασκευάσει έναν νέο τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2023. Ενημέρωσε επίσης ότι τον Ιούλιο θα αρχίσει να λειτουργεί η διασύνδεση αερίου IGB που συνδέει τις δύο χώρες, η οποία θα μεταφέρει αέριο από τερματικούς σταθμούς LNG και αγωγούς φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία.
Πιστεύω ότι χάρη στις κοινές μας προσπάθειες, τις υπάρχουσες υποδομές και τους μικρούς εκσυγχρονισμούς, μπορούμε να διαφοροποιήσουμε σημαντικά την περιοχή και να κόψουμε οριστικά την εξάρτηση (από τη Ρωσία) , δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας Assen Vassilev, σύμφωνα με το Reuters.
Στις 27 Απριλίου, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία αφού η χώρα αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια. Όπως υπενθύμισε το Reuters, η Βουλγαρία ικανοποίησε το 90 τοις εκατό τη ζήτηση φυσικού αερίου μέσω εισαγωγών από τη Ρωσία.
7/5/2022