«Βόμβα» στην ελληνική κτηματαγορά, η οποία αναμένεται να «σκάσει» το 2030,οπότε και εκατομμύρια ακίνητα θα μείνουν εκτός συναλλαγών υποχρεωτικά. Ο λόγος, ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός, ο οποίος προβλέπει ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων για την ενοικίαση ή πώληση μιας κατοικίας, τις οποίες μέχρι σήμερα δεν πληρούν περίπου 2,2 εκατομμύρια ελληνικά ακίνητα!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Απογευματινής», η ελληνική αγορά ακινήτων -η οποία βρίσκεται σε υψηλά ιστορικά ρεκόρ, με τις τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα σε όλες τις περιοχές- θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε… μαρασμό, λόγω της υποβάθμισης των κατοικιών. Με υποβάθμιση, εννοείται η χαμηλή ενεργειακή απόδοση που χαρακτηρίζει τα περισσότερα κτίρια και σπίτια, ενώ αν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες βελτιώσεις, τότε αυτά δεν θα μπορούν να νοικιαστούν ή να πουληθούν.
Ο νέος κανονισμός που πέρασε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβλέπει ότι από το 2030 και μετά όλες οι κατοικίες που είτε ενοικιάζονται είτε πωλούνται θα πρέπει να ανήκουν κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία Ε του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, όπερ σημαίνει ότι τα ακίνητα των κατώτερων κατηγοριών (ΣΤ και Ζ) θα βρεθούν εκτός αγοράς!
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα υποβαθμίζεται σταθερά από το 2010 μέχρι και σήμερα, χωρίς προοπτική βελτίωσης αυτής της τάσης μέχρι το 2030. Το πρόβλημα αφορά σε περισσότερα από τα μισά υφιστάμενα κτίρια (55%) που δεν πληρούν τα ενεργειακά κτίρια, καθώς έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 και δεν διαθέτουν καν μονώσεις.
Σημειώνεται ότι με βάση τον ίδιο ευρωπαϊκό κανονισμό, από το 2033 και μετά τα κριτήρια θα αυστηροποιηθούν κι άλλο, καθώς θα επιτρέπονται οι αγοραπωλησίες μόνο των ακινήτων που κατατάσσονται στην κατηγορία Δ του ενεργειακού πιστοποιητικού. Δηλαδή ακόμα και για όσους ιδιοκτήτες η περιουσία κατατάσσεται στην κατηγορία Ε, θα έχουν μια περίοδο «χάριτος» τριών ετών, ώστε να προβούν στις αναγκαίες βελτιώσεις και να αναβαθμιστούν στην επόμενη κατηγορία.
Στελέχη της αγοράς υπολογίζουν ότι περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια κατοικίες θα γίνουν μη εμπορεύσιμες, και σε συνδυασμό με την πολύ μικρή προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, αυτό θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω «εκτίναξη» των τιμών των ακινήτων, που ήδη βρίσκονται στο σημείο… ζενίθ.
Πάντως, το εκτιμώμενο κόστος για την ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας υπολογίζεται γύρω στα 15.000-20.000 ευρώ, δηλαδή δεν είναι «απαγορευτικό» για όποιον δεν θέλει να δει την περιουσία του να χάνει εντελώς την εμπορική αξία της, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προβλέπονται επιδοτήσεις, όπως είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομών». Αυτό σημαίνει ότι για να γίνουν εμπορεύσιμες έως το 2030 αυτές οι 2,2 εκατομμύρια κατοικίες, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να δαπανήσουν συνολικά ένα ποσό κοντά στα 44 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα σε ανάλυσή της πάντως υπολογίζει ότι μέχρι το 2030 θα δαπανηθούν το πολύ μέχρι 5 δισεκατομμύρια ευρώ για ανακαινίσεις και εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των παλαιών κτηρίων.
Για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσό που θα απαιτηθεί για αυτές τις αναβαθμίσεις υπολογίζεται στο 1,5 τρις ευρώ. Οι επιδοτήσεις που προβλέπονται για αυτόν τον σκοπό, μέχρι στιγμής φτάνουν μόλις το 10% αυτού του κόστους, δηλαδή δεν ξεπερνούν τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: magnesianews.gr/
5/12/2023