Αν σκέφτεστε ίσως να πουλήσετε την επιχείρηση σας, σκεφτείτε το διπλά. Η πώληση μιας επιχείρησης ποτέ δεν πρέπει να είναι μία βιαστική απόφαση. Πρέπει να υπολογίσετε θέματα όπως αν όντως πρέπει να πουληθεί, πότε είναι ο σωστός χρόνος πώλησης και ποια είναι η σωστή προτεροιμασία.
Είναι η εταιρεία σας έτοιμη για να πουληθεί; Συνιστώνται δύο χρόνια προετοιμασιας πριν να τεθεί προς πώληση. Εξασφαλίστε ότι μπορούν να παραχθούν δύο με τρεις κερδοφόρες χρήσεις με ακρίβεια και να δείχνουν το μέγιστο της κεδροφορίας, ώστε να πετύχετε τη μέγιστη αξία. Αυτά δε γίνονται ένα μήνα πριν την πώληση.
Πώς θα εκτιμήσει ο αγοραστής την εταιρεία μου; Κυρίως στις οικογενειακές επιχειρήσεις, αρκετές φορές όρισμένες δραστηριότητες περνούν μέσα από την επιχείρηση, όπως έξοδα αυτοκινήτων, προσωπικές συνδρομές, κλπ. Φορτώνοντας τη δουλειά με πολλά μη εκπιπτόμενα έξοδα, την κάνετε να εμφανίζεται λιγότερο κερδοφόρα και προκαλεί τον αγοραστή να την υποτιμήσει.
Ποιος πρέπει να είναι στην ομάδα που θα αναλάβει την πώληση; Είναι σημαντικό για τους επιχειρηματίες να εξετάσουν σε ποιους θα στηριχθοουν κατά τη διαδικασία κι οι οποίοι θα τους βοηθήσουν να πετύχουν τη μέγιστη τιμή. Θα είναι ένας λογιστής; Μήπως ένας εκτιμητής, δικηγόρος, σύμβουλος, μεσίτης; Ο αγοραστής συνήθως έχει μία οργανωμένη ομάδα που θα εξετάσει την αγορά, επομένως έτσι πρέπει να κάνετε κι εσείς.
Είναι η σωστή εποχή για να πουλήσω; Πολλοί επιχειρηματίες περιμένουν μέχρι να παρουσιάσει κάμψη η δουλειά για να πουλήσουν. Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πρέπει να κάνετε. Πρέπι να θέλετε να πουλήσετε όταν είστε στην κορυφή της τροχιάς. Μερικοί σκέφτονται « βγάζω καλά λεφτά τώρα, γιατί να πουλήσω;». Αυτός όμως είναι ο τρόπος σκέψης ενός εισοδηματία κι όχι ενός επιχειρηματία.
Είναι οι συνθήκες της αγοράς σωστές; Κοιτάξτε τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Μία επιχείρησης οικοδομών το 2006 φαινόταν να έχει καλή απόδοση. Λίγο αργότερα,το σύνολο των εταιρειών του κλάδου έχασαν μεγάλο μέρος της αποτίμησης τους. Υπήρξαν επιχειρήσεις που απέρριψαν προτάσεις εξαγοράς το 2005 και δεν μπορούσαν να πιάσουν τη μισή τιμή, λίγα χρόνια αργότερα. Ίσως πρέπει να περιμένετε μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες της αγοράς.
Μπορούν να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές που φαίνονται στον ορίζοντα; Οι ταχύτατες αλλαγές στην τεχνολογία, η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση και άλλες τάσεις της οικονομίας μπορούν να αποδειχθούν πολύ μεγάλες για κάποιους επιχειρηματίες. Δείτε τρία με τέσσερα χρόνια στο μέλλον και αν δεν πιστεύτετε ότι μπορείτε να σταθείτε όρθιος, πουλήστε πριν σας βρει η αποτυχία προσαρμογήςι. Ορισμένοι το βρίσκουν ίσως σκληρό να τα παρατήσουν, αλλά αν περιμένετε περισσότερο, η αγορά μπορεί να σας προσπεράσει.
Μπορεί η δουλειά μου να σταθεί χωρίς εμένα και μερικούς βασικούς πελάτες; Αν ένας αγοραστής θεωρεί ότι η επιχείρηση βασίζεται υπερβολικά στον τωρινό ιδιοκτήτη ή σε ένα μόνο πελάτη, θα αναζητήσει κάτι άλλο. Μία καλή επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει όταν ο ιδοκτήτης είναι διακοπές και έχει μία καλή διασπορά των εσόδων, όπου κανένας πελάτης δεν αντιστοιχεί σε πάνω από πέντε τοις εκατό της δουλειάς.
Είμαι διαθέσιμος να μείνω, αν ο αγοραστής θέλει να παραμείνω; Ορισμένες φορές, σφραγίζεις μία συμφωνία, αν συμφωνήσεις να παραμείνεις σε συμβουλευτικό ρόλο για μια περίοδο από έξι μήνες έως δύο χρόνια. Αλλά πρώτα πρέπει να αποφασίσετε αν αξίζει αυτό πραγματικά. Αν είστε διατεθειμένος/η να παραμείνετε, αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τον αγορατή και να αυξήσει την αξία της εταιρείας.
Ποια είναι τα πιθανά ζητήματα που μπορούν να διαλύσουν την εταιρεία; Άλυτα θέματα μπορεί να εμφανιστούν όπως η ιδιοκτησία των μετοχών, λογιστικά προβλήματα, πνευματικά δικαιώματα, κλπ. Π.χ. μπορεί να έχει ανατεθεί σε κάποιον εργολάβο να γράψει κάποιο πρόγραμμα, χωρίς να έχουν κατοχυρωθεί τα δικαιώματα στην εταιρεία. Αυτό μπορεί να θέσει ερωτήματα, σε ποιον ανήκουν τα δικαιώματα. Γι’αυτό σκεφτείτε καλά τι μπορεί να δυναμιτίσει τη συμφωνία.
Υπάρχουν εναλλακτικές σε μία απευθείας πωληση της επιχείρησης; Ναι. Υπάρχουν κι άλλες λύσεις όπου μπορεί κάποιος με εμπειρία να σας προτείνει, όπως να πουλήσετε σε υπαλλήλους ή συνεργάτες. Ή να πουλήσετε σε εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων. Ή να κάνετε μία μοχλευμένη ανακεφαλαιοποίηση, το οποίο είναι ένα δάνειο με το οποίο βάζετε ένα μέρος των αποπληρωμών στην τσέπη σας.